menü, kosár ⇓

A Jézus Szíve Társasága hírei

2015.04.03.

Szabad ember a kereszten – Húsvéti könyvajánló – KORDA Kiadó

François Varillon: Jézus üzenete

Szabad ember a kereszten – Húsvéti könyvajánló – KORDA Kiadó

Jézus a kereszten. Nézem az arcot, a szabad ember arcát. 
Csak akkor vagyunk valóban szabadok, ha az életünket adjuk.

 

Most azt javaslom, merüljetek el az Evangéliumban, és fedezzétek fel benne Jézus szabadságát. Egy szabad ember arcát szemléljük. (...)

Kilencedik jelenet: Jézus a kereszten. Nézem az arcot, a szabad ember arcát.

Csak akkor vagyunk valóban szabadok, ha az életünket adjuk. Ha nem adtuk oda az életünket, nem tudjuk, mennyire vagyunk szabad emberek. De amikor életünket adjuk, akkor teljesen szabad emberek vagyunk. Az Egyház Krisztus szabadságából született, aki életét adja, meghal a kereszten. Szemlélem Jézus arcát, akit leköpdöstek, izzadt és véres, a keresztre van szegezve.

A keresztre szegezett Jézus. Szabadság, teljes szabadság. Szabadság az élettel szemben. Ez a szabadság fog felragyogni a feltámadáskor. Az apostolok tanúi voltak Krisztus e nagyfokú szabadságának egész élete során. A feltámadáskor az apostolok megértették, hogy mi az igazi szabadság.

Felszabadulásunk: hogy életünkben szabad emberek legyünk, hogy valóban szabad cselekedeteket vigyünk véghez, amelyek az igazságunkat alkotják. (...)

Szabadság a hús-vér családdal szemben, az osztályokkal, a fajokkal, a környezettel szemben, azzal szemben, hogy „mit fognak mondani” és „mit fognak velem tenni”, szabadság a betű szerinti törvénnyel szemben, az emberi dicsőséggel szemben, és végül szabadság – élet-adó szabadság – az élettel szemben.

Részlet François Varillon SJ három kötetes harmincnapos lelkigyakorlatából (Jézus üzenete c. kötet, 221–222. old.)

François Varillon SJ: Jézus üzenete. Lelkigyakorlatos elmélkedések az Evangéliumról. KORDA Kiadó, Kecskemét, 2014.

Ide kattintva megtekintheti a könyvet a KORDA webáruházában, és meg is vásárolhatja.