menü, kosár ⇓

A Jézus Szíve Társasága hírei

2014.10.28.

Ezeregy boldogság - Emmanuelle nővér elmélkedései - Könyvajánló Mindenszentek ünnepére - KORDA Kiadó

Visszafordíthatatlanul sietünk az igazi élet felé, visszafordíthatatlanul közeledünk az isteni boldogsághoz

Ezeregy boldogság - Emmanuelle nővér elmélkedései - Könyvajánló Mindenszentek ünnepére - KORDA Kiadó

Ezeregy boldogság

Kairó szeméttelepein ma is sok ezer ember tengeti éltét a nagyváros hulladékából. Közöttük élt, őket szolgálta, anyjukként szerette Emmanuelle nővér, egy idős francia szerzetesnővér. Sokéves tanári munka után költözött a nyomornegyedbe, egy kecskeistállóba, hogy a szeméthalmokon élő családokat segítse, írni, olvasni tanítsa. Óvodákat, iskolákat, kórházakat, árvaházakat, idősotthonokat alapított számukra, anyagi támogatást szerzett a legelesettebbeknek a metropolisz tehetős polgáraitól.

Emmanuelle nővér száz évesen halt meg, az életszentség hírében. Nem csak azok emlékeznek rá nagy szeretettel, akiket felkarolt. Könyvei által közel hozza élményeit, tapasztalatait mindnyájunk számára, akik nyitott szívvel tekintünk a szegényekre, az elhagyatottakra. Elmélkedései, imádságban érlelődött bölcsessége mindennapi lelki olvasmányként szolgálhat az istenkereső embernek. Isten-közelségét szinte kézzel foghatóan tapasztaljuk meg idős kori írásaiból. Ma már bizonyára a szentek közösségében van, ott, ahova visszafordíthatatlanul vágyódott:

 

„Az emberi élet egyidejűleg édes és keserű. Édes, mert van egy szeretet-forrás: az Úr. Életünkön áthalad egy szakadatlan szeretet-áramlás: Isten szava. (...)
Isten szava nem ad tökéletes boldogságot az emberi szívnek, mert ez a szó nem fog megvalósulni a földön. Az isteni ígéret méze segít minket járni a föld keserűségén keresztül.
Valahányszor sikerült táplálnom a lelkemet Isten mézével a csendben, képes voltam túlhaladni életem legfájdalmasabb pillanatain.

Ha arra támaszkodunk, ami Isten szavában édes, az erőt ad
ahhoz, hogy higgyük:
visszafordíthatatlanul megyünk az édesség felé,
visszafordíthatatlanul haladunk a szeretet felé,
visszafordíthatatlanul sietünk az igazi élet felé,
visszafordíthatatlanul közeledünk az isteni boldogsághoz.”


Sofia Stril-Rever (szerk.): Ezeregy boldogság. Emmanuelle nővér elmélkedései. KORDA Kiadó, Kecskemét, 2009. Részlet a Keserű méz című elmélkedésből (23-24. oldal).

A könyvet ide kattintva megvásárolhatja!