menü, kosár ⇓

A Jézus Szíve Társasága hírei

2017.10.18.

A világ mélyén fényesség ragyog – KORDA

Könyvajánló Mindenszentek ünnepére

A világ mélyén fényesség ragyog – KORDA

„Amint Krisztus belép a sötétség országába, sugározni kezd. Besugározza az árnyékvilágot. A sötét zug ragyogó fényességgé változik. A Sátán megrémül:
– Mi történik itt? Ez már nem az én országom!
Krisztus így felel neki:
– Mostantól ez már az én országom. Evilág fejedelme mostantól én vagyok. Gyerünk, takarodj kifelé! Hiszen itt nem vagy otthon!
A világ középpontját, az emberiség középpontját immár az élet fejedelme foglalja el. Ez a nagy győzelem. A világ legeslegmélyén fényesség ragyog. Az ember legeslegmélyén élet sarjad. Ez a feltámadás. Krisztus mindent megújít. Isteni élete mindent áthat, átjár. Így tehát mindazoknak, akik Krisztus előtt haltak meg, és akik eddig csak várakoztak, Krisztus azt mondja: Az ajtó nyitva áll. Kinyitottam a kapukat. Nincs többé börtön, nincs többé halál. Már csak az élet van. (...)

A teózis átalakította a történelmet. Megváltozott az a szemlélet, az a tekintet, ahogy egymást és a világot nézzük. Az ember Isten képét hordozza, Istenhez hasonló. Isteni szintre, rangra emelte őt Isten. Az ember szent lény. Ez az egyetlen alapja annak, amit emberi jogoknak nevezünk. Nincs más alapja. Az ember nem dolog, nem árucikk. A teózis jogosítja fel az egyházat arra, hogy kimondja állásfoglalását az embrióval kapcsolatban: kimondja, kinyilvánítja és hangsúlyozza, hogy ez a lény, aki még nem is született meg, Isten képmása. Szent. Szent az élete. És az az öregember, aki testileg-szellemileg már szétesőben van, már nem bírja tovább, szintén Isten képmása. Szent az élete. Ha egy civilizációnak újjá kell születnie, akkor ennek az alapja nem lehet más, mint az ember, mint szent lény, Isten képmása.

Manapság új evangelizációról beszélünk. Mit jelent ez? Az evangelizálás azt jelenti, hogy kinyilatkoztatjuk, felfedjük az ember isteni méltóságát. Megmondjuk az embernek, tudomására hozzuk, hogy nagy és szép és szent – és hogy ez minden egyes emberi lényre igaz. Nagy és szép és szent az értelmi fogyatékos, az öreg, a szegény, a koldus is. (...)”

Részlet Henri Boulad SJ: Átistenülés a mindennapokban című írásából (Omega-füzetek 30)

Ide kattintva megtekintheti a könyvet a KORDA webáruházában, és meg is vásárolhatja.